c S

Poročilo o delu policije 2021: Telesna sila uporabljena 25-krat, plinski razpršilci 26-krat

08.12.2022 07:10 Odbor DZ-ja za notranje zadeve se je seznanil z letnim poročilom o delu policije v letu 2021. Prisilni ukrepi so bili uporabljeni bistveno večkrat kot prejšnja leta, razpravljali pa so tudi o nepravilnostih pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021.

Pri obravnavi poročila o delu policije je državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle navedla nekatere ugotovitve, ki se nanašajo na uporabo prisilnih sredstev v letu 2021. Iz poročila izhaja, da so bili prisilni ukrepi zoper množico uporabljeni bistveno večkrat kot v preteklih letih, čemur pa nekdanje vodstvo policije, ki jo je vodil Anton Olaj, ta se je podpisalo pod poročilo, ni namenjalo pozornosti.

"V poročilu je odskok pri uporabi prisilnih sredstev v lanskem letu nekako prezrt in se takšno delovanje policije opravičuje z zahtevnostjo epidemičnih razmer," je poudarila Heferle.

Spomnila je tudi, da je ministrstvo za notranje zadeve v mandatu aktualne ministrice Tatjane Bobnar zaradi uporabe prisilnih sredstev odredilo izredni nadzor nad delom policije pri varovanju protestov.

>> Več: Poročilo o delu policije 2021: Telesna sila uporabljena 25-krat, plinski razpršilci 26-krat