c S

Ministrstvo za zdravje in sindikati parafirali sporazum, ki odpravlja nekatera plačna nesorazmerja

07.12.2022 14:34 Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so podpisali dogovor, ki omogoča odpravo plačnih nesorazmerij znotraj ekip, ki v zdravstvu delujejo kot celota. Podpisniki poudarjajo, da gre za pomemben korak, a da rešitev še ni dokončna.

Na vladi in ministrstvu za zdravje po besedah ministra Danijela Bešiča Loredana parafiranje dogovora razumejo kot "velik korak za zdravstveno reformo, za umiritev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu". Sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, ki odpravlja v pogajanjih novembra 2021 nastala plačna nesorazmerja, bi določenim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu prinesel od enega do tri dodatne plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

"Korak se zdi morda majhen, a po dveh, treh mesecih trdega dela smo naredili en korak naprej. Gotovo nismo mogli zadovoljiti vseh in ustreči vsem. Ampak veliki večini smo," je minister zatrdil na novinarski konferenci ob parafiranju dogovora s sindikati. Poudaril je, da je zanj ključno, da sta se obe pogajalski strani na koncu našli v skupnem imenovalcu – da v ospredje postavijo pacienta.

"Zdravstvo je celota, vsi plačni sistemi so zdaj nekako pod streho, so minimalno uravnoteženi z mnogimi anomalijami, ki se jih zavedamo," je dejal in ob tem napovedal, da bodo anomalije odpravljali v novem plačnem sistemu, ki ga bodo zakoličili 1. aprila in nato uvedli z začetkom leta 2024. Zatrdil je tudi, da se vlada pri oblikovanju novega plačnega sistema ne bo posebej pogajala s posameznimi skupinami.

Parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides in sindikata Praktik.um na parafiranje dogovora ni bilo. Jih je pa minister povabil k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi.


>> Več: Ministrstvo za zdravje in sindikati parafirali sporazum, ki odpravlja nekatera plačna nesorazmerja