c S

Kakšno rekonstrukcijo vlade bo prinesel zakon o vladi?

01.12.2022 07:50 Ko bo novela zakona o vladi stopila v veljavo, bo sledila rekonstrukcija vlade. Namesto 17 ministrov jih bo v njej sedelo 20, tisti ministri, ki se nameravajo preseliti na čelo katerega drugega resorja, bodo morali s sedanje funkcije odstopiti, nekaterim ministrom bo zaradi bistvenih sprememb delovnih področij funkcija prenehala. Tako se obeta, da bo Robert Golob v državni zbor poslal predlog za imenovanje (najmanj) devetih ministrov.

Uveljavitvi novele zakona o vladi, ki so jo volilci potrdili na nedeljskem referendumu, bo sledila rekonstrukcija vlade. Kot kaže, bo premier Robert Golob v državni zbor poslal predlog za imenovanje (najmanj) devetih ministrov. Po navedbah vladne službe za zakonodajo morajo biti namreč ministri na novo imenovani, če je prišlo do bistvenih sprememb delovnih področij ali če je bilo ustanovljeno novo ministrstvo.

Spremenjeni zakon o vladi prinaša pet novih ministrstev: za visoko šolstvo, znanost in inovacije; za okolje, podnebje in energijo; za solidarno prihodnost; za kohezijo in regionalni razvoj in za digitalno preobrazbo. Kdo bodo ministri na teh resorjih, je v glavnem znano. Na čelo ministrstva za okolje, podnebje in energijo naj bi se preselil sedanji minister za infrastrukturo Bojan Kumer, na čelo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa sedanji minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. Oba sodita v kvoto ministrov Gibanja Svoboda.

>> Več: Kakšno rekonstrukcijo vlade bo prinesel zakon o vladi?

Foto: STA