c S
Referenduma o zakonu o dohodnini ne bo 25.11.2022 16:46 Poslanci so na izredni seji zavrnili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini, ki so jo vložili poslanci SDS-a. Proti je glasovalo 46 poslancev, za jih je bilo le 22. Poslanci NSi-ja niso glasovali.

S predlogom novele zakona o dohodnini vlada predlaga ustavitev postopnega zviševanja splošne olajšave do leta 2025 ter odpravo nekaterih razbremenitev, potrjenih spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Poslanci so med obravnavo predloga novele zapisali tudi nekaj opozicijskih predlogov. V potrditev v DZ je vlada novelo poslala po nujnem postopku, nato pa so poslanci SDS prejšnji četrtek tik pred glasovanjem vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma.

Pobudniki referenduma nasprotujejo predvsem ustavitvi zviševanja splošne olajšave in vladi očitajo, da ljudem niža neto plače. O pobudi za razpis referenduma so poslanci razpravljali danes in s 46 glasovi proti sklenili, da referenduma ne bo. S tem se je sprostila pot za glasovanje o potrditvi zakona. To bodo poslanci opravili na izredni seji v ponedeljek.

Novelo zakona vlada poudarja kot enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti v teh negotovih časih. Biti pa mora sprejeta do konca leta, če naj bo uveljavljena s 1. januarjem 2023.

Med poglavitnimi predlaganimi rešitvami so poleg sprememb glede splošne olajšave še zvišanje skupnega dohodka, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, dvig stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu nazaj na 50 odstotkov ter nova olajšava za mlade do dopolnjenega 29. leta. Stopnja obdavčitve oddajanja premoženja v najem se vrača na 25 odstotkov.


>> Več: Referenduma o zakonu o dohodnini ne bo