c S

Poslanci potrdili državna proračuna z novo rekordno porabo

23.11.2022 12:38 DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti. Poraba bo leta 2023 s 16,69 milijarde evrov najvišja doslej, ob visoki rezervi za blaženje posledic energetske krize pa se bo primanjkljaj prihodnje leto povzpel na 5,3 odstotka BDP-ja.

Državni proračun za leto 2023, ki prinaša najvišje izdatke doslej, je v glasovanju v DZ-ju podprlo 50 poslancev – poleg prisotnih koalicijskih poslancev je za glasoval tudi poslanec narodnosti. Proti je glasovalo 33 navzočih poslancev opozicijskih strank SDS in NSi.

Državni proračun za leto 2024, ko vlada pričakuje umiritev energetske krize in posledično znižanje inflacije, pa je podprlo 51 poslancev. Na drugem glasovanju je bil namreč prisoten en koalicijski poslanec več, tudi tokrat pa je svoj glas prispeval poslanec narodnosti. Proti je glasovalo 28 navzočih poslancev SDS-a in NSi-ja.

Poslanke in poslanci so se s predlogom proračunov za leti 2023 in 2024 seznanili v torek, ko je finančni minister Klemen Boštjančič povedal, da bodo načrtovana sredstva za naložbe in naložbene transferje prihodnje leto z 2,4 milijarde evrov najvišja doslej. Med prioritetami je omenil naložbe v zdravstvo, raziskave in razvoj ter krepitev konkurenčnosti gospodarstva.



>> Več: Poslanci bodo potrjevali proračuna za prihodnji dve leti