c S

Vlada in GZS o subvencijah: kako bo podjetjem to zimo pomagala država?

22.11.2022 13:01 Vlada je po srečanju z gospodarstvom na temo pomoči v energetski krizi poudarila, da bodo večjih državnih spodbud deležna podjetja, ki bodo varčevala z energenti. Po navedbah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra so se podjetja pritožila, da trgovci ne sledijo vladni usmeritvi, da naj razpoložljivo oziroma neprodano proizvodnjo prioritetno namenijo slovenskim odjemalcem. "Počasi bodo tudi trgovci morali prilagoditi procese," je dejal. Predsednik GZS Tibor Šimonka pa je dejal, da so gospodarstvenike - ti naj bi imeli zakupljenih le tretjino energentov za prihodnje leto - zadnje dni presenetile visoke cene v ponudbah trgovcev.

Prejšnji teden je vlada na seji sprejela izhodišča za ukrepe za gospodarstvo. Podjetja lahko po navedbah vladnih predstavnikov pričakujejo:

  1. Subvencioniranje cene elektrike: država bo podjetjem subvencionirala količino elektrike do 70 odstotkov lanske porabe. Ukrep pripravlja infrastrukturno ministrstvo, kot je za sobotno Delo dejal Matjaž Han, pa preliminarni izračuni kažejo, da bi lahko bila cena nekje med 150 do 250 evrov za megavatno uro za elektriko – odvisno od podjetja. Podjetja naj bi plačevala tržne cene, nato pa jim bo država na podlagi zahtevka povrnila del stroška.
  2. Ukrep za zagotavljanje likvidnosti: vlada načrtuje shemo posojil Slovenskega podjetniškega sklada in SID banke. Ukrep pripravlja ministrstvo za gospodarstvo.
  3. Ukrepa za ohranitev delovnih mest – subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo od doma. Ukrepa pripravlja ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec.

Resorna ministrstva morajo predloge ukrepov pripraviti do konca meseca, vlada jih bo potrjevala v začetku septembra, veljati naj bi začeli s 1. januarjem.

Odprto ostaja vprašanje zemeljskega plina, katerega cene so prav tako visoke. Po besedah infrastrukturnega ministra Bojana Kumra bodo ukrepi za porabnike plina (tako kot pri elektriki naj bi jim subvencionirali del cene) sledili v prihodnjih tednih.


>> Več: Vlada in GZS o subvencijah: kako bo podjetjem to zimo pomagala država?