c S

Odbor nekoliko omilil zaostritev davčne obravnave normirancev

17.11.2022 08:09 Odbor DZ-ja za finance je pripravil predlog novele zakona o dohodnini, s katero se odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene letos spomladi. Opozicija je sicer uspela nekoliko omiliti zaostritev davčne obravnave normirancev.

"Predlog novele zakona o dohodnini predstavlja enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti v prihodnjih letih," je članom odbora povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Z njo bo država v letu 2023 pobrala za 120 milijonov evrov več dohodnine, kot če bi še naprej veljal trenutno veljavni zakon, prav tako ne bo prišlo do dodatnega zmanjšanja pobrane dohodnine v letih 2024 in 2025.

Med poglavitnimi predlaganimi rešitvami je minister naštel ustavitev načrtovane rasti splošne olajšave, zvišanje skupnega dohodka, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, dvig stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu ter novo olajšavo za mlade.

Splošna olajšava se bo prihodnje leto zvišala s sedanjih 4500 evrov na 5000 evrov, nato pa ne bo več dodatnih postopnih zvišanj na 7500 evrov do leta 2025, kot določa veljavni zakon.

>> Več: Odbor nekoliko omilil zaostritev davčne obravnave normirancev