c S

Odbor DZ-ja za pomoč upokojencem z interventnim zakonom

10.11.2022 07:31 Odbor DZ-ja za delo je za obravnavo na seji DZ-ja pripravil dopolnjeni predlog interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka, za prav toliko se bo omejil tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše.

Ob tem želi vlada kot predlagateljica domovom pomagati pri financiranju plač in pri višjih stroških hrane, elektrike in ogrevanja.

Po pojasnilu državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dana Juvana želi vlada s predlogom predčasno povečati prejemke upokojencev. Po njenem mnenju je namreč do redne uskladitve, ki bo februarja prihodnje leto s poračunom za januar, še daleč.

Aleksander Reberšek iz NSi-ja je v razpravi dejal, da gre za "začasni bombonček", ki ga upokojencem daje aktualna vlada. "Če se je prejšnji vladi očitalo, da je delila bombonjere, aktualna deli čisto majhne bombončke," je bil kritičen.

Če naj bi z ukrepom izboljšali socialno varnost upokojencev, bi bilo po njegovi oceni bolj pošteno, da bi bil izplačan dodatek k pokojnini v nominalnem znesku. Zdaj pa bodo tisti z večjimi pokojninami dobili več, tisti z nižjimi pokojninami pa manj, je poudaril.

>> Več: Odbor DZ-ja za pomoč upokojencem z interventnim zakonom