c S

Zakon o fiskalnem pravilu ni v neskladju z ustavo

03.11.2022 07:49 Zakon o fiskalnem pravilu ni v neskladju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče. Državnemu svetu kot vlagatelju zahteve za oceno ustavnosti namreč ni uspelo dokazati, da izpodbijana določba zakona krni učinkovitost delovanja obveznega zdravstvenega zavarovanja ali celo veča možnost kriz financiranja iz omenjenega naslova, so navedli.

Državni svet je vložil zahtevo za oceno ustavnosti določbe iz 6. člena zakona o fiskalnem pravilu, ki določa, da državni zbor v vsakokratnem okviru za pripravo proračunov sektorja država določi tudi najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno v posameznem letu. Po mnenju državnega sveta naj bi bila omenjena zakonska določba namreč v nasprotju z več členi ustave in naj bi zmanjševala učinkovitost sistema zdravstvenega varstva in kakovost zdravstvene oskrbe.

Predlagatelj je pri utemeljitvi svoje zahteve s statističnimi podatki o staranju prebivalstva, številu predpisanih receptov, porabi zdravil, bolniških staležih in odločbah o zdraviliškem zdravljenju utemeljeval, da se v Sloveniji večajo potrebe po zdravstvenih storitvah, posledično pa tudi izdatki iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Navajal je tudi, da okvir za pripravo proračunov sektorja država uokvirja uporabo namensko zbranih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje ter uresničevanje človekovih pravic do socialne varnosti in zdravstvenega varstva.

>> Več: Zakon o fiskalnem pravilu ni v neskladju z ustavo