c S

KPK pri funkcionarjih DZ-ja in vlade zaznal sume kršitev nezdružljivosti funkcij

26.10.2022 07:13 Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v poročilu ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja ugotovila nekatere nepravilnosti pri funkcionarjih DZ, vlade in ministrstev.

Ugotovitve KPK-ja kažejo še vedno prisotno nerazumevanje in potencialno nespoštovanje določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so v sporočilu za javnost zapisali na KPK-ju.

Komisija je na podlagi pridobljenih podatkov med drugim ugotovila, da jih štirje od 14 funkcionarjev, ki opravljajo zakonsko dovoljeno dejavnost, o začetku dejavnosti še niso obvestili, so pa pridobili dovoljenje delodajalca. KPK bo omenjene pozval k pojasnilu, saj je mogoče, da dejavnosti še niso začeli opravljati in zato KPK-ja še niso obvestili, so pojasnili.

Prav tako se sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije po navedbah KPK-ja pojavlja pri šestih funkcionarjih, ki hkrati opravljajo tudi članstvo ali dejavnost v skladu z zakonskimi določbami. Od teh je eden že pristopil k odpravi nezdružljivosti, enemu pa je medtem prenehala funkcija. Za štiri, ki na dan sprejetja ocene integritete nezdružljivosti še niso začeli odpravljati, bo KPK uvedel predhodni preizkus.

>> Več: KPK pri funkcionarjih DZ-ja in vlade zaznal sume kršitev nezdružljivosti funkcij