c S

DZ sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju in pravno podlago za prenos DUTB-ja na SDH

25.10.2022 15:24 DZ je z 51 glasovi za in dvema proti podprl novelo zakona o SDH-ju, ki je podlaga za prenos premoženja DUTB-ja, ki bo ugasnil konec tega leta, na SDH. Z 52 glasovi za je sprejel tudi predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Za zakon o SDH-ju se je v osemletni praksi izkazalo, da je treba določene določbe okrepiti in dopolniti, poleg tega je zaradi prenehanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ob koncu tega leta treba omogočiti gospodaren prenos njenega premoženja, je na redni seji DZ-ja povedal minister za finance Klemen Boštjančič.

Novela po njegovih navedbah uveljavlja bolj transparentno upravljanje podjetij v državni lasti v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi korporativnega upravljanja, bolj jasno opredeljuje kadrovanje v organe nadzora družb v upravljanju SDH-ja ter dopolnjuje določbe o skladnosti poslovanja, integriteti in transparentnosti. SDH po njej ostaja aktivni upravljavec v naložbah, ki bi jih morali še prenesti na državo, je povzel.


>> Več: DZ sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju in pravno podlago za prenos DUTB-ja na SDH