c S

Izhodni covidni zakon: strošek nadomestila za izolacijo po novem na delodajalcu?

20.10.2022 08:04 Reprezentativne delodajalske organizacije nasprotujejo predlogu izhodnega covidnega zakona, ki strošek nadomestila med začasno zadržanostjo od dela, ko je delavcu zaradi potrjene okužbe s covidom-19 predpisana izolacija, prenaša z ZZZS na delodajalca. V SBC problematizirajo tudi znižanje nadomestila z 90 na 80 odstotkov plače.

Trgovinska, gospodarska in obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so vlado pozvali k ponovnemu strokovnemu premisleku. Predlagajo, naj v celoti umakne člen v predlogu zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, po katerem od prvega dne zadržanosti delavca z dela zaradi izolacije krije nadomestilo plače za čas kužnosti delodajalec.

Tej določbi nasprotujejo tudi v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC). Ob tem so opozorili tudi na zniževanje pravic, ki izhajajo iz začasne zadržanosti zaposlenih z dela. “To bo neposredno prizadelo zavarovance,” so poudarili. Vlada namreč v predlogu zakona določa znižanje nadomestila za čas zadržanosti z dela zaradi izolacije z 90 na 80 odstotkov osnove plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas.

>> Več: Izhodni covidni zakon: strošek nadomestila za izolacijo po novem na delodajalcu?

Foto: STA