c S

Spoštovanje otrokovih pravic: od sosednjih držav pred Slovenijo le Avstrija

19.10.2022 13:05 Za otrokove pravice je najbolje poskrbljeno na Islandiji, Švedskem in Finskem, Slovenija pa je na devetem mestu, kaže danes objavljeno poročilo mednarodne nevladne organizacije KidsRights. Poročilo med drugim poudarja, da se v zadnjem desetletju življenjski standard mladih ni izboljšal, na otroke pa je močno vplivala tudi pandemija covida-19.

Ustanovitelj in predsednik organizacije KidsRights Marc Dullaert je letošnje poročilo opisal kot “zaskrbljujoče za sedanje in prihodnje generacije otrok”. “Hitro spreminjajoče se podnebje ogroža njihovo prihodnost in njihove osnovne pravice,” je dejal.

“V zadnjem desetletju ni bilo bistvenega napredka v življenjskih standardih otrok, poleg tega pa je pandemija covida-19 močno vplivala na njihovo preživetje,” je opozoril Dullaert in vlade po svetu pozval k ukrepanju in investiranju v prihodnost otrok.

Poročilo navaja, da zaradi motenj pri dobavi in zaprtja klinik veliko otrok med pandemijo ni imelo dostopa do hrane ali zdravil, zaradi česar jih je umrlo približno 286.000, mlajših od pet let. Poleg tega se je prvič v dveh desetletjih število otrok, ki delajo, povečalo, in sicer na 160 milijonov, kar je 8,4 milijona več kot v zadnjih štirih letih.

>> Več: Spoštovanje otrokovih pravic: od sosednjih držav pred Slovenijo le Avstrija