c S

Zagovornik načela enakosti vladi priporoča spremembo zakona o romski skupnosti

18.10.2022 14:17 Zagovornik načela enakosti je vladi svetoval, naj predlaga spremembe zakona o romski skupnosti v Sloveniji. V postopku ocene diskriminatornosti zakona je namreč ugotovil, da ni ustrezno zagotovljena reprezentativnost skupnosti v Svetu romske skupnosti RS.

Kot so pojasnili, se je na Zagovornika Miho Lobnika obrnil pobudnik z zahtevo po oceni diskriminatornosti zakona o romski skupnosti. Izrazil je nezadovoljstvo zaradi delitve na pripadnike avtohtone in neavtohtone romske skupnosti, ob tem pa izpostavil vprašanje ustreznosti zastopanosti pripadnikov celotne (avtohtone in neavtohtone) romske skupnosti v Sloveniji v sestavi sveta romske skupnosti.

Zagovornik načela enakosti je izvedel oceno ustavnosti dela 10. člena zakona o romski skupnosti, ki določa, da je izmed 21 članov sveta 14 članov predstavnikov Zveze Romov Slovenije, preostalih sedem pa predstavnikov romskih skupnosti v svetih samoupravnih lokalnih skupnosti. Pri tem se je Zagovornik posebej osredotočil na dvotretjinsko članstvo predstavnikov Zveze Romov Slovenije v svetu.


>> Več: Zagovornik načela enakosti vladi priporoča spremembo zakona o romski skupnosti