c S

Ustavno sodišče del zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti razglasilo za protiustaven

13.10.2022 08:34 Ustavno sodišče je odločilo, da je del zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti v neskladju z ustavo.

Pobudniki so bili geodeti, ki so očitali, da je zakon v celoti ukinil poklic geodeta z izkaznico ter jim s tem onemogočil opravljanje dela oziroma izvajanje poslovne dejavnosti, posledično pa so socialno ogroženi.

Ustavno sodišče je vsebinsko odločalo o prvi in drugi alineji 1. točke 66. člena zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti. Ti sta razveljavili določbe zakona o geodetski dejavnosti, ki so urejale dotedanji poklic pobudnikov – geodetov z izkaznico – in s tem povezano delovanje. Zakon se je sicer začel uporabljati 1. junija 2018.

Državni zbor mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v šestih mesecih od objave odločbe v uradnem listu. Do odprave protiustavnosti bo veljal prehodni režim, v skladu s katerim lahko posamezna tehnično-strokovna opravila v okviru poklicnih nalog po navodilih in pod nadzorom pooblaščenih inženirjev opravi tudi druga oseba z ustreznimi kompetencami. V tem okviru pobudniki lahko delajo in poslujejo, ne da bi jih zaradi izpodbijane ureditve doletele škodljive posledice, navaja ustavno sodišče v danes objavljeni odločitvi.

>> Več: Ustavno sodišče del zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti razglasilo za protiustaven