c S

Ustavno sodišče odredilo oprostitev dohodnine za odškodnine za duševne bolečine

13.10.2022 08:22 Določba zakona o dohodnini, ki se nanaša na oprostitev dohodnine za odškodnine na podlagi sodbe sodišča zaradi osebnih poškodb, je po oceni ustavnega sodišča v neskladju z ustavo. Neobdavčene morajo biti tudi odškodnine za duševne bolečine, je zapisalo v objavljeni odločbi. DZ mora neskladje odpraviti v letu dni.

Pobudo za oceno ustavnosti člena zakona o dohodnini iz leta 2006, ki ureja obdavčitev odškodnin, je vložilo vrhovno sodišče. Med davčne oprostitve so vključene odškodnine za premoženjsko in nepremoženjsko škodo, ki izhaja iz različnih oblik osebnih poškodb, to je telesne poškodbe, bolezni ali smrti, česar si ni mogoče razlagati tako, da bi bilo plačila dohodnine oproščeno tudi izplačilo odškodnine za duševne bolečine zaradi kršitve osebnostnih pravic, je opozorilo.

Vrhovno sodišče meni, da za drugačno davčno obravnavo odškodnin za duševne bolečine ni razumnega razloga. Drugače meni vlada, ki je v odgovoru ustavnemu sodišču zapisala, da je zakonodajalec z namenom preprečitve zlorab določil objektivne kriterije, ki morajo biti izpolnjeni, da je odškodnina oproščena plačila dohodnine. Telesno poškodbo, bolezen ali smrt je mogoče preveriti z objektivnimi dokazi, medtem ko je kategorija duševnih bolečin subjektivne narave, je zapisala.

>> Več: Ustavno sodišče odredilo oprostitev dohodnine za odškodnine za duševne bolečine