c S

Le še podpis dogovora in plače v javnem sektorju bodo z naslednjim izplačilom višje

13.10.2022 08:16 Predviden je podpis dogovora o dvigu plač v javnem sektorju za letos in prihodnje leto. Finančni učinek dogovora, ki med drugim večini zaposlenih v javnem sektorju v nekaj mesecih plače dviga za 8,5 odstotka, je ocenjen na 611 milijonov evrov.

V skladu z dogovorom se s 1. oktobrom vrednost plačnih razredov zvišuje za 4,5 odstotka. Ta dvig bodo zaposleni v javnem sektorju prvič občutili ob izplačilu oktobrskih plač v novembru. Večini v javnem sektorju se bodo nato plače dvignile še enkrat, in to s 1. aprilom prihodnje leto, takrat za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstoten dvig. Dogovor pa predvideva tudi višji regres za prehrano in za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda še poračun regresa za letni dopust.

Hkrati z dogovorom, ki so ga vlada in sindikati parafirali 29. septembra, bodo podpisali tudi anekse h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Z njimi bodo namreč deloma realizirali vsebine iz dogovora.

>> Več: Le še podpis dogovora in plače v javnem sektorju bodo z naslednjim izplačilom višje