c S

Sprejet je nov Zakon o elektronskih komunikacijah

28.09.2022 12:31

Na današnji redni seji v Državnem zboru so poslanci potrdili Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2). Predlog novega zakona je 13. maja formalno vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, dejansko pa je zgodovina priprave predloga zakona precej daljša in je predhodnikom predstavljala velike izzive.

Direktiva 2018/1972/EU, ki se z zakonom prenaša v slovenski pravni red, je bila sprejeta konec leta 2018. Takrat pristojno Ministrstvo za javno upravo je v začetku leta 2019 z javnim pozivom za podajo predlogov pričelo s pripravo predloga zakona. Po izvedeni javni obravnavi jeseni 2020 in nadaljnjemu širokemu usklajevanju tako z zainteresirano in strokovno javnostjo kot tudi pristojnimi resorji je bil predlog zakona v prejšnjem mandatu že dvakrat pred poslanci, vendar sta bila postopka neuspešno končana. Zato še toliko bolj veseli dejstvo, da smo z državotvorno držo uspeli doseči, da je bil predlog zakona danes potrjen. 

Zaradi zamude pri prenosu Direktive je Evropska komisija zoper Slovenijo že vložila tožbo pred Sodiščem EU in Sloveniji tako grozi plačilo denarne kazni, ki v tem trenutku znaša več kot 800.000 EUR in se z vsakim dnem zamude povečuje za 1.390 EUR. Če bi sodišče v tem času izdalo sodbo, bi kazen za vsak dan zamude znašala kar 6.500 EUR. Ob tem zavedanju je ministrica takoj po prevzemu Službe vlade RS za digitalno preobrazbo, aktivno pristopila k potrebnim aktivnostim in skupaj s svojo ekipo pripravila predloge nujno potrebnih sprememb določenih členov. Zakon, ki je bil danes sprejet in vključuje kar 73 koalicijskih amandmajev, je bil pripravljen skladno z zahtevami Evropske komisije in predstavlja pomemben mejnik za nadaljnji razvoj trga elektronskih komunikacij v Sloveniji. Navedeno so danes prepoznali tudi poslanci ter omenjen zakon podprli s 74 glasovi.

Nov zakon prinaša številne prednosti tako za gospodarstvo kot za potrošnike, saj spodbuja povezljivost in uporabo visokozmogljivih omrežij po vsej Sloveniji, potrošnikom olajšuje zamenjavo ponudnika storitev, ki bo odslej brezplačna in zagotavlja cenovno ugoden širokopasovni dostop do interneta, ki bo omogočal uporabo širokega nabora storitev za prav vse potrošnike, ne glede na njihovo lokacijo in dohodek. Operaterjem se na drugi strani zagotavlja večja regulatorna predvidljivost in posledično večja varnost njihovih investicij, pomembno pa se izboljšuje tudi področje varnosti omrežij in storitev.

Avtor SDP

Avtor SDP

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo