c S

Spletni kalkulator: vsak bo lahko sam preveril, ali je upravičen do pomoči

27.09.2022 08:53 Minister za delo Luka Mesec je napovedal, da bo v nekaj tednih zaživel spletni kalkulator, s pomočjo katerega bo lahko vsakdo preveril, ali je upravičen do pomoči in kolikšne.

V ponedeljek je minister za delo Luka Mesec odgovarjal na poslansko vprašanje Milana Jakopoviča iz Levice glede načrtovanih dodanih ukrepov za premagovanje draginje. Ponovil je, da pomoč gospodinjstvom gradijo kot “kamenčke v mozaiku”. Kot je poudaril, je medresorska delovna skupina pri predsedniku vlade Robertu Golobu s prvim paketom naslovila vprašanje regulacije cen energije, “ki so v bistvu glavno gonilo draginje in stisk ljudi”. Hkrati se pogovarjajo o regulaciji cen hrane, “da ne bodo ljudje padali v revščino zaradi povišanih cen hrane”.

Je pa prve ukrepe že izvedlo tudi ministrstvo za delo, je ponovil ter spomnil na energetski dodatek za 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji. Spletni kalkulator, s katerim si bo mogoče izračunati, ali nam pripada pomoč in v kolikšnem znesku, bodo predstavili v nekaj tednih, je napovedal. Pojasnil je še, da bodo centre za socialno delo zadolžili, da v sistem pomoči povabijo vse možne upravičence. Statistični podatki kažejo, “da so najbolj socialno ogrožena skupina pri nas vdove, starejše od 65 let”. Akcije z istim ciljem bo s pomočjo civilne družbe organiziralo tudi ministrstvo.


>> Več: Spletni kalkulator: vsak bo lahko sam preveril, ali je upravičen do pomoči