c S
Zelena luč vzpostavitvi varovalk za preprečitev nihanja cen elektrike v EU-ju 23.09.2022 15:45 Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma) je podprl vzpostavitev t. i. samodejnih zaščitnih mehanizmov, za katere se zavzema tudi Slovenija, ki bi preprečili velika nihanja cen elektrike.

Esma je namreč pripravila odgovor, potem ko jo je Evropska komisija sredi meseca pozvala, naj prouči, zakaj se mehanizmi na trgu v trenutni krizi niso sprožili in ali jih je treba uskladiti po vsej Evropski uniji. Agencijo so pozvali k pripravi konkretnih predlogov na tem področju.

Kot je v pismu komisiji zapisala vodja Esme Verena Ross, so odprti in dobro delujoči trgi s terminskimi pogodbami ključni pri oblikovanju cen. Ukrepi za omejitev presežnega nihanja cen na trgih sicer že veljajo. Vendar pa so se ti mehanizmi za ustavitev trgovanja na trgih s terminskimi pogodbami (predvsem pa na energetskih trgih), ki so se znašli v izjemnih okoliščinah, zelo redko sprožili, dodaja.

"Zato se zdi, da bi bilo koristno uvesti novo vrsto mehanizma za ustavitev trgovanja, a zgolj začasno in za energetske trge izvedenih finančnih instrumentov," je Verena Ross zapisala v pismu vodji generalnega direktorata komisije za finančno stabilnost in kapitalske trge Johnu Berriganu.

Če bi to novo vrsto mehanizma uvedli, bi moral biti po mnenju Esme določen na ravni EU-ja in veljati za vsa mesta trgovanja z energetskimi terminskimi pogodbami.


>> Več: Zelena luč vzpostavitvi varovalk za preprečitev nihanja cen elektrike v EU-ju