c S

Proračun: poudarek na zdravstvu, zelenih politikah in trajnostnem razvoju

21.09.2022 08:40 Državni proračun bo v prihodnjih dveh letih največji poudarek dajal zdravstvu, zelenim politikam in trajnostnemu razvoju. Tako je sklenila vlada, ki je proračunske dokumente za leti 2023 in 2024 začela pripravljati že poleti, ponovno pa je o njih razpravljala na včerajšnji seji, potem ko je Umar v četrtek objavil najnovejše gospodarske napovedi.

Proračun za leto 2023 je že sprejet, DZ ga je skupaj z letošnjim sprejel novembra lani. Vlada bo zdaj pripravila predlog njegovih sprememb, priložila pa bo tudi predlog proračuna za leto 2024. V skladu s poslovnikom DZ mora vse skupaj posredovati v potrditev poslancem najpozneje do 1. oktobra.

Vlada je včeraj opravila dodatno razpravo o prioritetah, ki jih bo vključila v oba proračuna, pripravila pa ju bo v prihodnjih dneh ter pravočasno poslala v DZ, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Nova proračunska izhodišča so posledica nove gospodarske realnosti na globalnih trgih in vključenosti projektov preteklih vlad, predvsem prejšnje vlade, ki niso nikoli imeli zagotovljenih proračunskih sredstev, so dodali.


>> Več: Proračun: poudarek na zdravstvu, zelenih politikah in trajnostnem razvoju