c S

Odbor potrdil predlog: Izdelkom različne kakovosti šteti dnevi

14.09.2022 14:55 Člani odbora državnega zbora za gospodarstvo so na seji soglasno podprli predlog zakona o varstvu potrošnikov, ki v slovenski pravni red prenaša rešitve treh evropskih direktiv. Prav tako so soglasno podprli predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki med drugim uvaja novosti glede sankcioniranja podjetij, ki kršijo zakon. Za slovenske potrošnike je zanimiv tudi del zakona, ki bo prepovedoval dvojno kakovost blaga. Katere spremembe še prinaša nov zakonski predlog?

Člani odbora državnega zbora za gospodarstvo so na seji soglasno podprli predlog zakona o varstvu potrošnikov, ki v slovenski pravni red prinaša rešitve treh evropskih direktiv. Prav tako so soglasno podprli predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki med drugim uvaja novosti o sankcioniranju podjetij, ki kršijo zakon.

Vladni zakon o varstvu potrošnikov, če bo sprejet, prepoveduje tudi tako imenovano dvojno kakovost blaga. To zelo poenostavljeno pomeni, da na slovenskih in tudi evropskih trgovinskih policah ne bo več različnih kakovosti izdelkov iste blagovne znamke. Tako bosta na primer nutella ali milka morali biti v vseh državah EU enake kakovosti. Po novem zakonskem predlogu bo kakovost izdelka sicer lahko različna, vendar potem ne bo smela biti enako označena.

>> Več: Odbor potrdil predlog: Izdelkom različne kakovosti šteti dnevi