c S

Delodajalci in sindikati z večino vladnih ukrepov zadovoljni, podjetniki pozivajo k povišanju pomoči

29.08.2022 04:10 Tako delodajalci kot sindikati so bili na seji Ekonomsko-socialnega sveta z vladnimi predlogi za pomoč prebivalstvu in podjetjem ob energetski draginji načeloma zadovoljni, bi pa nekatere ukrepe še razširili. Na vladi so obljubili nadaljnja usklajevanja.

Vlada je v DZ v obravnavo po nujnem postopku že poslala predloga dveh zakonov, s katerima obravnava problematiko visokih cen energentov – odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo v ponedeljek obravnaval predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najranljivejše skupine prebivalstva, odbor DZ-ja za gospodarstvo pa v torek predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Izredna seja DZ-ja bo sledila v sredo.

Interventni zakon za pomoč gospodarstvu upošteva težave v tem letu, je po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan. Spomnil je, da prinaša za 40 milijonov evrov pomoči, razdeljen pa je na dva dela, in sicer predvideva pomoč ločeno za manjša in večja podjetja. Dogovorili so se, da bodo med upravičence vključili tudi podjetja v prisilni poravnavi. "Predvsem pa smo se pogovarjali o tem, kaj narediti v prihodnjem letu," je nadaljeval Židan. V povezavi s tem bo gospodarski minister Matjaž Han prihodnji teden na pristojne ministre EU-ja naslovil poziv, naj se takoj začne pripravljati primeren okvir za leto 2023.

>> Več: Delodajalci in sindikati z večino vladnih ukrepov zadovoljni, podjetniki pozivajo k povišanju pomoči