c S

Testi za šolarje v lekarnah od ponedeljka

23.08.2022 15:37 Teste za samotestiranje na koronavirus bodo učenci in dijaki oziroma njihovi starši lahko prevzeli v lekarnah od prihodnjega ponedeljka, 29. avgusta. Upravičeni bodo do desetih testov na mesec. Na ministrstvu za zdravje so ponovno poudarili, da bo testiranje prostovoljno. Ranljivim skupinam, za katere je priporočen dodatni poživitveni odmerek, svetujejo, naj sami pokličejo svojega osebnega zdravnika in se naročijo na cepljenje.

Novo šolsko leto se bo letos začelo v četrtek, 1. septembra. Starši mladoletnih šolarjev in polnoletni dijaki bodo komplete testov za samotestiranje na koronavirus lahko prevzeli s svojo kartico zdravstvenega zavarovanja v lekarnah od prihodnjega ponedeljka, 29. avgusta.

Kot je priporočila stroka, bo samotestiranje učencev priporočeno. “To ni obdobno testiranje, to ni obvezno testiranje,” je poudaril sekretar ministrstva za zdravje, zadolžen za epidemiološke ukrepe, Tadej Ostrc. “Je prostovoljno, ko in če imamo simptome ali smo bili v stiku in sumimo na okužbo.”

Študentje bodo v predavalnice sedli 1. oktobra. “Razmišljamo, da bomo podoben sistem uvedli tudi za študente,” je dejal Osterc in povedal, da bodo podrobnosti predstavili pred začetkom študijskega leta.


>> Več: Testi za šolarje v lekarnah od ponedeljka, za cepljenje pokličite zdravnika