c S

Volivci v tujini bodo za glasovanje po pošti prvič prejeli uradno prazno glasovnico

23.08.2022 13:17 Za predsedniške volitve bodo vsi volivci v tujini, tako izseljenci kot zdomci, za glasovanje po pošti prejeli uradno prazno glasovnico, da bi se izognili morebitnim zapletom oz. poznemu pošiljanju volilnih gradiv v tujino, so sporočili z DVK-ja.

Na prihajajočih predsedniških volitvah, ki bodo 23. oktobra, bo imelo volilno pravico 1.696.893 ljudi, od tega 1.590.843 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji ter 106.050 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v tujini, in sicer v 137 državah, pojasnjujejo na DVK-ju.

Ti bodo tokrat prvič prejeli uradno prazno glasovnico. Volilno gradivo za t. i. izseljence (volivce s stalnim prebivališčem v tujini) bo DVK Pošti Slovenije predal najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, za t. i. zdomce (volivce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo v času volitev v tujini) pa najpozneje v treh delovnih dneh po prejetju njihovega obvestila oz. vloge, da želijo glasovati po pošti iz tujine, so v sporočilu za javnost navedli na Državni volilni komisiji.

Kot so še spomnili na DVK-ju, volivci s stalnim prebivališčem v tujini prejmejo volilno gradivo po uradni dolžnosti na svoj naslov stalnega prebivališča, lahko pa se namesto oddaje glasu po pošti iz tujine odločijo tudi za glasovanje na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini, kjer je volišče. Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini, pa volilnega gradiva ne prejmejo samodejno, temveč morajo najpozneje do vključno 22. septembra DVK-ju sporočiti, ali želijo glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini. To lahko storijo z oddajo vloge na spletnem portalu eUprava, ali z e-identiteto ali brez e-identitete, so spomnili na DVK-ju.


>> Več: Volivci v tujini bodo za glasovanje po pošti tokrat prvič prejeli uradno prazno glasovnico