c S

Vlada znižuje DDV na energente, razen za kurilno olje

23.08.2022 04:48 Medtem ko vlada znižuje DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina ter lesa za kurjavo in za daljinsko ogrevanje, pa nižjega DDV-ja zaradi evropske direktive ni mogoče uvesti za kurilno olje.

Kurilno olje naj bi se zaradi opazne rasti na sredozemskih borzah in ob zmanjšanju vrednosti evra proti dolarju po nekaterih izračunih v torek celo podražilo.

Vlada je sprva napovedala tudi znižanje DDV-ja na kurilno olje s sedanjih 22 na 9,5 odstotka, kar bi pri sedanjih cenah pomenilo za približno 150 evrov nižji znesek, a so kasneje ugotovili, da to ne bi bilo skladno s pravili Evropske komisije.

"Zakaj naftni derivati niso vključeni v nižjo stopnjo DDV-ja? Ker nam DDV direktiva tega ne omogoča," pravi Mitja Brezovnik iz ministrstva za finance.

Ob tem so napovedali, da bo vlada znova regulirala cene kurilnega olja, a še ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo. Vlada ima sicer omejene možnosti tudi pri lesni biomasi, kjer predvsem upajo, da se morebitno znižanje ne bo prelilo v višje marže trgovcev.

>> Več: Vlada znižuje DDV na energente, razen za kurilno olje. To ni mogoče zaradi EU direktive