c S

NIJZ: Ključna ukrepa za preprečevanje okužb v šolstvu sta prezračevanje in samotestiranje na domu

10.08.2022 16:21 NIJZ je predstavil strokovna priporočila delovne skupine za vzgoje in izobraževanje glede novega koronavirusa v prihajajočem šolskem letu. Ključna ukrepa sta prezračevanje in samotestiranje na domu. Posvetovalna skupina pri NIJZ-ju je pred dnevi za šolski prostor namreč pripravila dva scenarija. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse.

Nina Pirnat, vodja delovne skupine za vzgojo in izobraževanje, ki deluje v okviru posvetovalne skupine, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je predstavila dva ukrepa, ki ju je sprejela delovna skupina, v kateri so tako predstavniki šolstva kot zdravstva.

"Ključna ukrepa, ki smo ju prepoznali, da preprečujeta širjenje akutnih okužb dihal in novega koronavirusa v šolstvu, sta prezračevanje in izločanje okuženih oseb iz kolektiva. S tem je tudi povezan tudi ukrep samotestiranja," je dejala in pojasnila, da je ključno, da bodo osebe z akutno okužbo dihal ostale doma in se samotestirale, s tem pa se bo tudi omejilo širjenje novega koronavirusa na preostalo populacijo, manjši pa bo tudi pritisk nanjo.

>> Več: NIJZ: Ključna ukrepa za preprečevanje okužb v šolstvu sta prezračevanje in samotestiranje na domu