c S

Sindikalisti želijo ustrezno ovrednotenje dela inšpektorjev, sicer sledi stavka

09.08.2022 06:21 V svežnju davčnih sprememb, ki jih je minuli teden predstavil finančni minister Klemen Boštjančič, sta tudi ukinitev petletnih mandatov direktorjem finančnih uradov in kolegijskega odločanja v zahtevnih zadevah.

Spremembe veljajo komaj pet mesecev, pripravil pa jih je prejšnji generalni direktor Fursa Ivan Simič. Sindikat spremembe izpodbija na ustavnem sodišču, od novega ministra pa zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela inšpektorjev, sicer bo sledila stavka.

Osrednja sprememba v davčnem svežnju je dohodnina, tako finančni minister Klemen Boštjančič, pri spremembi zakona o finančni upravi pa gre za tehnično prilagoditev. "Predvsem tehnične spremembe zakona o finančni upravi in o davčnem postopku," je povedal minister.

Gre za vsebinske in sodobne predloge, pa meni avtor komaj pet mesecev veljavnih rešitev, prejšnji generalni direktor Fursa Ivan Simič. Gre za uvedbo petletnih mandatov tudi za direktorje finančnih uradov, in kolegijsko odločanje v davčno bolj zapletenih zadevah. "Nenavadno, da je lahko nekdo direktor finančnega urada 5, 10, 15 ali celo 20 let, ne da bi kadar koli pokazal svojo vizijo, razvoj, kaj bi naredil itd.," je pojasnil Simič.

>> Več: Sindikalisti želijo ustrezno ovrednotenje dela inšpektorjev, sicer sledi stavka