c S

Sodišče EU-ja: Pristanišča ne smejo brez razloga preverjati ladij z rešenimi prebežniki

02.08.2022 06:31 Pristaniški organi ne smejo pregledovati reševalnih ladij humanitarnih organizacij, če nimajo trdnih dokazov o nevarnosti, je odločilo Sodišče EU-ja. Primer se nanaša na tožbi humanitarne organizacije Sea-Watch zoper italijanske pristaniške organe.

Sicilijansko sodišče je zadevo poslalo Sodišču EU-ja, da "pojasni obseg pooblastil države pristanišča za nadzor in pridržanje ladij, ki jih upravljajo humanitarne organizacije". Sodišče EU-ja je v svoji sodbi poudarilo, da sta ladji reševali življenja in da število ljudi na krovu v takem primeru ni zadosten razlog za preverjanje.

Reševalne ladje humanitarnih organizacij so sicer lahko predmet pregledov v pristaniščih držav članic EU-ja, "vendar mora država pristanišča posebej in natančno dokazati, da obstajajo resni znaki nevarnosti za zdravje, varnost, delovne pogoje na krovu ali okolje", piše v odločitvi Sodišča EU-ja.

Sicilijansko sodišče bo moralo zdaj odločiti, ali so posebne okoliščine v konkretnih primerih upravičile ukrepe pristaniških organov ali ne.

>> Več: Sodišče EU-ja: Pristanišča ne smejo brez razloga preverjati ladij z rešenimi prebežniki