c S

Interventni zakon naj bi med drugim prinesel podatke o čakalnih dobah

26.07.2022 18:53 Začel je veljati zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Posegel je v več zakonov s področja zdravstva, da bi stabiliziral zdravstveni sistem, skrajšal vrste in bolnikom zagotovil ustrezno zdravstveno obravnavo. Ukrep plačila opravljenih storitev brez zgornje meje bo začel veljati 1. septembra in bo trajal do konca prihodnjega leta.

Med glavnimi rešitvami zakona so poleg dodatkov na primarni ravni za povečan obseg dela tudi profesionalizacija svetov zavodov, obvezno izvajanje vsakoletne notranje revizije v javnih zdravstvenih zavodih, novi urad za nadzor, kakovost in naložbe v zdravstvu ter plačilo vseh izvedenih zdravstvenih storitev nad rednim obsegom programa.

Zakon pristojnost za opravljanje upravnega in sistemskega nadzora, kakovosti in naložb v zdravstvu ter inšpekcijskega nadzora na področju čakalnih seznamov oziroma čakalnih dob prenaša na urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. Vlada je za vršilca dolžnosti direktorja urada imenovala Aleša Šabedra, sicer nekdanjega ministra za zdravje.

>> Več: Interventni zakon naj bi med drugim prinesel podatke o čakalnih dobah v zdravstvu