c S
Razpisane predsedniške in lokalne volitve 20.07.2022 12:24 Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je podpisala Razpis volitev predsednika republikeRazpis splošnih volitev v državni svet in Razpis rednih volitev v občinske svete in rednih volitev županov. Volitve županov in občinskih svetnikov bodo potekale 20. novembra, predsedniške volitve pa bodo 23. oktobra.

Prvi krog volitev predsednika republike bo 23. oktobra, je sporočila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. S podpisom odloka je za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določila 22. avgust. Z istim dnem bo možno tudi vlaganje kandidatur. Kot je povedala predsednica državnega zbora, je pri določitvi datumov sledila dosedanjim zgledom.

Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju. Ta bo tako najverjetneje 13. novembra, v njem pa se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu dobila največ glasov.

Novoizvoljeni predsednik bo v državnem zboru predvidoma prisegel 23. decembra, dan zatem, ko se izteče mandat aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju. Slednji je svoj drugi mandat nastopil 23. decembra 2017.

>> Več: Nadaljevanje supervolilnega leta: razpisane predsedniške in lokalne volitve