c S

Referendum o noveli zakona o nalezljivih boleznih nedopusten

15.07.2022 08:03 Poslanke in poslanci so na četrtkovi  izredni seji DZ s 45 glasovi za in brez glasu proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Novela strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, in pri nadzoru oz. sprejemanju ukrepov daje večjo vlogo DZ.

Predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma so v torek v DZ vložili predlagatelji novele zakona o nalezljivih boleznih, in sicer poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice. Ocenili so namreč, da zakon spada med izjeme, navedene v 90. členu ustave. Ta določa, da predmet zakonodajnega referenduma med drugim ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je del zakona v delu, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Posledično so bili neustavni tudi epidemiološki vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi. Ustavno sodišče je zato DZ naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh mesecih, česar pa DZ za zdaj še ni storil.

>> Več: Referendum o noveli zakona o nalezljivih boleznih nedopusten

Foto: STA