c S
Vlada napoveduje spremembe pri davkih, kakšne in kdaj? 10.07.2022 14:16 Ali bo mini davčna reforma vlade Janeza Janše še letos skorajda v celoti razveljavljena kot piše v koalicijski pogodbi? Bomo v času energetske draginje nižali DDV za energente? Katerim izdelkom želi finančni minister zvišati stopnjo DDV s pet oziroma 9,5 odstotka na 22 odstotkov? Kakšne spremembe načrtujejo pri normirancih? In predvsem - kdaj lahko pričakujemo konkretne predloge zakonskih sprememb, ki bodo omogočili vsebinsko razpravo?

Vlada Roberta Goloba je z delom začela pred dobrim mesecem dni, že v času predvolilne kampanje pa so obljubljali tudi pomembne spremembe na področju davkov. V koalicijski pogodbi so med drugim zapisani razveljavitev marca sprejetih davčnih ukrepov vlade Janeza Janše, kontroverzni davek na premoženje, sprememba sistema obdavčitve normiranih samostojnih podjetnikov.

Koalicijska pogodba je namreč jasna: “Za zagotavljanje javnofinančne stabilnosti bomo z učinkom od 1. januarja 2023 dalje razveljavili določbe letošnje novele zakona o dohodnini z izjemo višine splošne dohodninske olajšave, ki bo ostala na trenutno uveljavljeni višini.” Na Fursu sicer pravijo, da je učinke Janševe reforme na javne finance trenutno težko oceniti, saj “je dohodnina odmerjena na letnem nivoju, kar seveda pomeni, da bomo dejanske učinke na posamezniku in tudi javnih financah lahko primerjali šele v prihodnjem letu, ko bodo izdani informativni izračuni odmere dohodnine za letošnje leto”.

>> Več: Vlada napoveduje spremembe pri davkih, kakšne in kdaj?