c S

Pri obvladovanju epidemije bodo v ospredju pacienti

06.07.2022 14:09

Ministrstvo za zdravje (MZ) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta na današnji novinarski konferenci predstavila vlogo MZ pri obvladovanju epidemije COVID-19. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je včeraj imenoval Nacionalno skupino za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid bolnike v zdravstvenem sistemu (Nacionalna skupina). 

Skupino strokovnjakov bo vodil prof. dr. Matjaž Jereb, njeni člani pa so mag. Renata Rajapakse, Tanja Petkovič, as. dr. Gregor Prosen, Polona Gams, as. dr. Tadeja Kotar, prof. dr. Matjaž Vogrin, Alenka Strdin Košir, Robert Carotta in Janja Perme Hajdinjak. Gre za strokovnjake, ki pokrivajo vsa področja zdravstvenega sistema, sestajali pa se bodo tedensko.

Minister je tudi danes poudaril, da bo epidemijo vodila stroka, covid pa bo umeščen v zdravstveni sistem. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči za izhod iz izrednih razmer, trudili se bomo vse paciente obravnavati enakovredno in enakopravno, tako tiste s covidom kot tiste brez", je dejal minister in poudaril, da bodo pri obvladovanju epidemije v ospredju pacienti.

Nacionalna skupina bo tesno sodelovala s posvetovalno skupino za covid-19, ki jo vodi Mario Fafangel, vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ. Fafangel je danes predstavil aktualno epidemiološko sliko in ob tem opozoril, da "trendu naraščanja primerov ne sledi naraščanje števila bolnikov v bolnišnicah". Po njegovih besedah je ključno omejevanje hudih potekov bolezni. Sicer po njegovih napovedih lahko v naslednjih štirih tednih pričakujemo povečano število okužb.

Vodja novoustanovljene skupine prof. dr. Matjaž Jereb je pojasnil, da bo glavna naloga skupine koordinacija vodenja obravnave covidnih bolnikov v bolnišnicah, medtem ko je Robert Carotta, ki je pristojen za bolniške postelje, dejal, da bo morala vsaka bolnišnica zagotoviti delež postelj za covidne bolnike, ko bo presegla določen odstotek, pa bodo bolnike začeli premeščati.

Da bo posebno pozornost treba nameniti ranljivim skupinam, starostnikom in oskrbovancem v domovih za starejše ter v drugih zavodih, je na koncu izpostavila Tanja Petkovič.

 

 

  • Ministrstvo za zdravje