c S
Novelo zakona o RTV Slovenija bo DZ obravnaval po nujnem postopku 05.07.2022 15:22 Vlada, ki je predlagala obravnavo predloga novele zakona o RTV Slovenija po nujnem postopku, želi tako preprečiti težko popravljive posledice za delovanje države. Stanje na RTV Slovenija je po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko "izjemno alarmantno". Ministrica Vrečko je v petek menila, da bi bil lahko predlog v primeru obravnave po nujnem postopku obravnavan in sprejet v DZ-ju že do poletja.

Vladni predlog, ki je po pojasnilu Aste Vrečko nadgradnja že vloženega koalicijskega predloga novele, bi vodenje, upravljanje in nadzor namesto sedanjima programskemu in nadzornemu svetu prepustil enotnemu svetu RTV Slovenija, ki bi štel 17 članov. Zdajšnji programski svet ima 29 članov.

Zaposleni bi iz svojih vrst izbrali pet članov, preostalih 12 članov pa bi na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, DZ, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter varuh človekovih pravic.

>> Več: Ali bo novela zakona o RTV Slovenija sprejeta že to poletje?