c S
Voditelji članic EU-ja Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatke za članstvo 24.06.2022 06:48 Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je dejal, da so voditelji držav članic EU-ja na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatke za članstvo v Uniji. To je označil za "zgodovinski trenutek".

"Dogovor. Vrh EU-ja je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU-ju. To je zgodovinski trenutek," je na Twitterju zapisal Michel.

Dodal je, da današnji dan predstavlja ključen korak na poti teh dveh držav v EU-ju. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel.

"Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu," je povedal kasneje na novinarski konferenci. Da gre za močno sporočilo Evrope, meni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poudaril, da EU že ves čas ruske invazije na Ukrajino sprejema hitre, zgodovinske in enotne ukrepe.

>> Več: Voditelji članic EU-ja Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatke za članstvo