c S
Dizel bodo lahko na avtocestnih servisih po istih cenah kot zunaj avtocest tankali vsi 23.06.2022 14:14 Vlada je sprejela dve uredbi, s katerimi se odpoveduje dajatvam za dizel na bencinskih servisih na avtocestah. Dizel bodo za enako ceno kot na servisih zunaj avtocest tankali vsi.

Vlada je na predlog infrastrukturnega ministra Bojana Kumra sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu. Prispevki za bencin bodo ostali. Od trgovcev z naftnimi derivati ob tem pričakuje, da bodo konkurenčno prilagodili maržo, ki na avtocestah ni regulirana. S tem naj bi ceno dizla na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah za vse voznike približali regulirani ceni zunaj avtocestnega omrežja.

"Gre samo za ukinitev dveh prispevkov, torej samo za dizel in samo za bencinske servise na avtocestnem križu," je po seji vlade pojasnil Kumer, pozneje pa še nedvoumno ponovil: "To velja za vse tiste, ki bodo tankali dizel na avtocesti." Če bosta uredbi v uradnem listu objavljeni danes, pomeni, da bosta začeli veljati že jutri, tako da bi nove, nižje cene tudi na avtocestah jutri že veljale, je dodal.

Poudaril je še, da gre za kratkotrajne ukrepe: "Mesec, dva največ." Upanje, da se bo cena znižala, mu daje tudi padec cen nafte na mednarodnih trgih.

>> Več: Dizel bodo lahko na avtocestnih servisih po istih cenah kot zunaj avtocest tankali vsi