c S

Ob tridesetletnici ustavnega sodišča tudi o izzivih ugleda in spolne uravnoteženosti

22.06.2022 07:42 Na slovesnosti ob 30-letnici ustavnega sodišča so nekateri vidni pravni strokovnjaki predstavili stališča glede diskrecijske pravice, ob kateri bi ustavni sodniki avtonomno odločali, katere pritožbe bodo vsebinsko obravnavali.

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je na okrogli mizi, ki so jo ob obletnici pripravili na Brdu pri Kranju, opozoril na velik obseg primerov, ki jih ustavno sodišče obravnava vsako leto. Spomnil je, da slovensko ustavno sodišče vsako leto obravnava približno 1400 pritožb, ustavna sodišča nekaterih drugih držav pa precej manj.

"Bolj kot je dostop do ustavnega sodišča razumljen kot neizogibna destinacija vsakega posameznika, več kot je vlog, težje se ustavno sodišče ukvarja z zadevami, ki zahtevajo poglobljeno obravnavo," je poudaril Accetto.

Po oceni nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Franca Testena večjo težavo kot odločanje v vsebinskih zadevah za ustavno sodišče predstavlja pojasnjevanje velikemu številu pritožnikov, zakaj njihove pritožbe sodišče ne bo obravnavalo. Kot glavno rešitev je poudaril pravico do diskrecije – avtonomne odločitve ustavnega sodišča o tem, katere pritožbe bo vsebinsko obravnavalo in katere ne. Sam sicer meni, da v diskrecijsko pravico javnost in politika nikoli ne bosta privolili.

>> Več: Ob tridesetletnici ustavnega sodišča tudi o izzivih ugleda in spolne uravnoteženosti