c S

Zdravniki za ponovno uvedbo tridnevnih bolniških dopustov brez potrdila

17.06.2022 12:41 Zaposleni od konca maja nimajo več možnosti koriščenja kratkotrajne, tridnevne, bolniške odsotnosti brez potrdila zdravnika. Kljub omejeni uporabi je bil ukrep praktičen in učinkovit, ocenjujejo zdravniki ter pozivajo vlado, naj razmisli o ponovni uvedbi. Ob tem so opozorili tudi na področje dolgotrajnih bolniških odsotnosti, kjer je po njihovih ocenah prostora za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov še več.

Konec maja se je iztekla možnost, da zaposleni tri dni bolniškega dopusta koristijo brez potrdila zdravnika. V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da je bil ukrep kljub omejeni uporabi praktičen in zelo učinkovit, saj je pisanje potrdil za kratkotrajne bolniške odsotnosti za zdravnike predvsem birokratska obremenitev.

“To vidimo kot eno izmed možnosti, ki bi na eni strani razbremenila družinskega zdravnika, na drugi pa bolniku prihranila pot in čas za ureditev bolniškega lista,” je za N1 povedal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik. Zdravniška zbornica je pozvala vlado, naj razmisli o nadaljevanju tovrstne prakse debirokratizacije, ki omogoča zaposlenim v zdravstvenih ustanovah, da več časa posvetijo svojemu primarnemu delu – zdravljenju.

>> Več: Zdravniki za ponovno uvedbo tridnevnih bolniških dopustov brez potrdila