c S
Od danes na voljo digitalni bon: kdo ga prejme in kaj lahko z njim kupi 15.06.2022 07:33 Od danes lahko mladi unovčijo digitalne bone '22 za nakup računalniške opreme. Kakšna so pravila koriščenja in kdaj bodo boni na voljo tudi za starejše? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Boni so na voljo osnovnošolcem, ki so v 7., 8. in 9. razredu, in dijakom in študentom. Vsi ti so morali na dan 12. marca 2022 imeti stalno prebivališče v Sloveniji.

Do digitalnega bona so upravičeni tudi vsi, ki izpolnjujejo zgornje pogoje in se šolajo v tujini. Ti morajo oddati vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22. Skenirani obrazec lahko pošljejo na naslov gp.sdp@gov.si ali ga oddajo na portalu eUprava, kjer bo vloga na voljo najkasneje 15. 6. 2022. O vlogi nato odloča organ, pristojen za informacijsko družbo, ki bo prosilce o odločitvi obvestil. Digitalni bon bodo šolajoči se v tujini lahko unovčili po vpisu v evidenco digitalnih bonov.

Ali lahko bone prejmejo tudi starejši?

Digitalni boni bodo na voljo tudi za prebivalce, stare 55 let ali več, ki so imeli prav tako 12. marca letos stalno prebivališče v Sloveniji. Vendar velja za to starostno skupino pri unovčenju bonov dodaten pogoj. Udeležiti se bodo namreč morali brezplačnega izobraževanja s področja digitalne pismenosti. Začetek koriščenja je odvisen od začetka izvajanja izobraževanj. Ta naj bi se predvidoma začela avgusta.

Do kdaj lahko izkoristite digitalne bone ’22?

Digitalne bone ’22 bodo upravičenci lahko unovčili od danes do 30. novembra 2022.

Kolikšna je vrednost digitalnega bona?

Bon je  vreden 150 evrov.

Kaj si lahko kupim z digitalnim bonom?

Bon lahko unovčite ob nakupu nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Med to sodijo: prenosni, tablični ali namizni računalnik, priklopna postaja za prenosni računalnik, računalniški zaslon, tipkovnica in miška, digitalni papir, digitalno pero, čitalnik pametne kartice, spletna kamera, slušalke z mikrofonom, večfunkcijske naprave, optični čitalnik (skener) in tiskalnik, 3D-tiskalnik, zunanje pomnilniške enote, posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov, komplet za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Se boni lahko združujejo?

Da, a le v nekaterih primerih. To lahko storijo učenci v zadnji triadi osnovne šole, srednješolci in študenti. Bone lahko združujejo z brati, sestrami, polbrati in polsestrami, ki so do bona prav tako upravičeni. Za združitev je treba izpolniti izjavo o združitvi digitalnih bonov, ki jo predložijo ob nakupu. Starši z otroki ali babice in dedki z vnuki digitalnih bonov ne morejo združevati.

Kako poteka unovčenje bona?

Kupec na blagajni trgovcu pove, da bi rad unovčil digitalni bon, in mu izroči izpolnjeno izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22. Prodajalec bo preveril identiteto kupca, od njega bo lahko zahteval tudi osebni dokument. Prodajalec podatke vpiše v informacijski sistem Fursa, kjer je zabeleženo, ali je kupec do bona upravičen in koliko dobroimetja še ima. Če kupci bone združujejo, je treba na blagajni predložiti še izjavo o združitvi digitalnih bonov ’22.

Tudi pri nakupu po spletu je postopek podoben. Kupec ob nakupu ponudniku blaga posreduje podpisano izjavo o unovčitvi bona. Enako velja za izjavo o združitvi digitalnih bonov.

Česa ob nakupu z digitalnim bonom ne smem pozabiti doma?

– izjave o unovčitvi digitalnega bona ’22

– osebnega dokumenta

– izjave o združitvi digitalnih bonov ’22 (če združujete več bonov)

>> Več: Od danes na voljo digitalni bon: kdo ga prejme in kaj lahko z njim kupi