c S
Varuh človekovih pravic Pahorju predstavil letno poročilo 14.06.2022 15:46 Varuh človekovih pravic Peter Svetina je predsedniku Pahorju predstavil ključne ugotovitve za leto 2021. Varuh je lani ugotovil za 40 odstotkov manj kršitev človekovih pravic, a opozarja, da nekatere institucije njegovih priporočil še vedno ne upoštevajo.

Ob predstavitvi poročila sta Borut Pahor in Svetina spregovorila o stanju človekovih pravic v Sloveniji. Delo varuha človekovih pravic je tudi lani močno zaznamovala pandemija covida-19, ki je hkrati dodatno poglobila in razgalila nekatera odprta vprašanja varovanja človekovih pravic v Sloveniji, še posebej na področju zdravstvenega in socialnega varstva.

Varuh je obravnaval za kar tretjino več zadev kot v obdobju pred pojavom covida in ugotovil 276 kršitev človekovih pravic. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, saj je to za dobrih 40 odstotkov manj kot predhodno leto. Hkrati pa je opozoril, da se nekatere institucije in ministrstva še vedno ne odzivajo na opozorila in priporočila varuha.

>> Več: Varuh človekovih pravic Pahorju predstavil letno poročilo