c S

Revizija: Slovenija Bruslja med epidemijo ni obvestila o nadzoru na mejah

14.06.2022 07:28 Evropska komisija v času pandemije covida-19 ni ustrezno preverjala, ali je bila ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah skladna s schengensko zakonodajo, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Evropsko računsko sodišče. Glede Slovenije ugotavlja, da Komisije sploh ni obvestila o uvedbi nadzora zaradi pandemije poleti 2020 in spomladi 2021.

Revizorji Evropskega računskega sodišča so pregledali vseh 150 uradnih obvestil držav članic o kontrolah na notranjih mejah, ki so jih Evropski komisiji predložile med marcem 2020 in junijem 2021. Od tega se jih je 135 nanašalo izključno na pandemijo covida-19.

Ob pregledu se je jasno pokazalo, da obvestila niso vsebovala zadostnih dokazov o tem, da so bile mejne kontrole res skrajni ukrep ali da so bile sorazmerne in časovno omejene, je računsko sodišče zapisalo v sporočilu za javnost. Revizorji EU so ugotovili tudi, da Komisija ni pridobila vseh poročil, ki bi jih morala prejeti v štirih tednih po prenehanju kontrol na notranjih mejah. Tako kot v zvezi z nadzornimi ukrepi, uvedenimi zaradi migracijske krize in varnostnih groženj pred pandemijo, Komisija tudi glede te zadeve ni zahtevala dodatnih informacij ali izdala mnenj.

>> Več: Revizija: Slovenija Bruslja med epidemijo ni obvestila o nadzoru na mejah