c S

Tožbe zaradi neupoštevanja negativnega euriborja

29.05.2022 16:34 Posojilojemalci, ki imajo posojila s spremenljivo obrestno mero, lahko pričakujejo višje obroke odplačevanja posojil. Dvig euriborja bo občutnejši za tiste, ki imajo dolgoročno posojilo s spremenljivo obrestno mero in so na začetku odplačevanja.

Vrednost euriborja je bila še leta 2008 nad petimi odstotki, nato pa leta 2015 padla pod ničlo, kjer vztraja še danes. Komitenti, ki so najeli posojila s spremenljivo obrestno mero, ta je sestavljena iz vrednosti 3-, 6- ali 12-mesečnega euriborja in obrestnega pribitka, so pričakovali, da se bo to odrazilo tudi na višini njihovih mesečnih obrokov, a so se ušteli. Večina bank in hranilnic je namreč s posebnim določilom, tako imenovano ničelno klavzulo, poskrbela, da se namesto dejanske negativne vrednosti euriborja upošteva vrednost nič,

Zveza potrošnikov Slovenije je napovedala skupinsko tožbo proti slovenskim bankam, ker te pri sklepanju posojil s spremenljivo obrestno mero ne upoštevajo negativne vrednosti euriborja, ki je namreč že vse od leta 2015 negativen, kar pa se ne odraža v višini mesečnih obrokov, ki jih odplačujejo posojilojemalci. Zdaj bo Zveza potrošnikov poskušala banke v to prisiliti po sodni poti.

>> Več: Tožbe zaradi neupoštevanja negativnega euriborja