c S

Tisti, ki bodo zboleli po 21. aprilu, ne bodo mogli na volišče

29.03.2022 14:16 Zaradi številnih vprašanj o tem, kako bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah glasovali tisti, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ko poteče zakonsko določen rok za oddajo vloge za glasovanje na domu, DVK predlaga, naj se volivke in volivci, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja.

Državna volilna komisija je v zadnjih dneh deležna številnih vprašanj o tem, kako bodo lahko glasovali tisti volivci in volivke, ki bodo zboleli po 20. aprilu, ko poteče zakonsko določen rok za oddajo vloge za glasovanje na domu. Zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ) namreč določa, da morajo volivke in volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, to sporočiti okrajni volilni komisiji najpozneje tri dni pred dnem glasovanja. Ta določba seveda ne velja zgolj za tiste, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pač pa tudi za vse tiste, ki bodo v času volitev imeli kakšno drugo bolezen ali pa bodo denimo napoteni v bolnišnico, v dom starostnikov ipd.

Zaradi opozoril zdravniške stroke je DVK na zadnji seji z dnevnega reda umaknila odločanje o predlogu, da bi volivkam in volivcem, ki bodo v izolacijo napoteni po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, omogočili glasovanje na volišču. Argument ministrstva za zdravje, svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je, da za volivke in volivce v izolaciji, razen nujnega obiska pri zdravniku, ni izjem in ne smejo zapuščati svojega bivališča.

Volivkam in volivcem zato predlagamo, naj se, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja. Predčasno glasovanje bo potekalo od torka, 19. aprila, do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro. Obenem tudi priporočamo, naj upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, da bo lahko volilna udeležba čim višja. Po podatkih Sledilnika COVID-19 je trenutno število okužb v rahlem porastu (na dan 28. marca 2022 je bilo približno 33.500 aktivnih primerov okuženih v starosti od 15. leta dalje). V tem trenutku sicer ni mogoče napovedati, koliko polnoletnih državljanov bo na dan volitev v izolaciji zaradi okužbe.

Naj ob tem še dodamo, da je na vseh volitvah določeno število tistih volivk in volivcev, ki se volitev ne morejo udeležiti, ker zbolijo po poteku zakonsko določenega roka za oddajo vloge za glasovanje na domu. Vsi, ki bodo na aprilskih državnozborskih volitvah zboleli v četrtek, petek, soboto ali na volilno nedeljo (med 21. in 24. aprilom), ne bodo mogli glasovati. Pri čemer pa ne gre zgolj za volivce v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. Lahko se denimo zgodi, da mora volivec tik pred volitvami v bolnišnico ali dom za starostnike ali pa prav na dan volitev tako močno zboli, da ne more oditi na volišče. Ali pa na primer kakšnemu volivcu odredijo pripor, morda mora kdo oditi v zapor ipd. Za takšne primere zakonodaja žal ne omogoča izjem.

Vir: DVK, 29. marec 2022
Foto: STA