c S

Ali bo delodajalec lahko zahteval cepljenje proti covidu-19?

24.02.2022 07:31 Ministrstvo za zdravje je na predlog programa cepljenja za leto 2022, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), prejelo več pripomb kot pretekla leta. Večinoma so se državljani odzvali na predlog, ki omogoča, da delodajalec na podlagi ocene tveganja od zaposlenih zahteva cepljenje proti covidu-19. Program je trenutno v medresorskem usklajevanju, veljati pa bo začel, ko ga bo minister za zdravje objavil v uradnem listu.

To bi bilo mogoče pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebah, ki lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe. Odklonitev cepljenja pa se lahko kaznuje tudi s krivdno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. 

Strokovnih razlogov, da covid-19 ne bi bil naveden v poglavju cepljenje zaposlenih v programu cepljenja za leto 2022, ni, menijo člani posvetovalne skupine za cepljenje. Ob tem so predlagali, da se ministrstvu postavi vprašanje, kdo bi v primeru zdravstvenih težav po cepljenju zaposlenega proti covidu-19 kril odškodnino.

Povezava do novice: Ali bo delodajalec lahko zahteval cepljenje proti covidu-19?