c S

Izpolnjevanje pogoja PCT za obiskovalce sodišč ni več potrebno

22.02.2022 13:24 Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je 21. februarja 2022 izdal Odredbo o spremembi Odredbe o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, skladno s katero se je veljavnost njegove prvotne odredbe iztekla z 21. februarjem 2022. Sprememba odredbe je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 23/22. Od 22. februarja 2022 dalje za obiskovalce sodišč tako ni več potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Tudi na sodiščih torej veljajo splošni ukrepi iz Odloka Vlade RS o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 22/22), ki je začel veljati včeraj. Gre za obvezno samoizolacijo v primeru suma okužbe, uporabo zaščitne maske v zaprtih prostorih, ohranjanje medosebne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje ter za spoštovanje drugih priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Druge omejitve pri poslovanju sodišč so se iztekle z včerajšnjim dnem, vseeno pa se strankam, njihovim pooblaščencem in drugim osebam priporoča uporabo modernejših načinov poslovanja s sodišči - vlaganje vlog preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno, udeležba na narokih in zaslišanjih preko videokonferenčnih povezav ter uporabo objavljenih elektronskih naslovov in telefonskih številk v času uradnih ur za komunikacijo s sodišči.

Vir: Vrhovno sodišče, 22.02.2022