c S

S spremenjenim protokolom se razbremenjuje vstopne točke PCR in družinske zdravnike

20.01.2022 16:45

Zaradi izjemno virulentne različice omikron na vstopnih točkah za odvzem PCR brisa v zadnjem času beležimo izjemen porast napotenih oseb. Dobra organizacija izvajalcev za odvzem brisa ter laboratorijev in pravilna informiranost prebivalcev je v tem trenutku ključnega pomena. Le tako bo sistem vzdržal, da ne bo prihajalo do nepotrebne gneče, zastojev in slabe volje. Predvsem pa izvajalcem to omogoča, da bodo zmogli zagotoviti rezultat PCR testa v 48 urah.

Za odvzem PCR brisa na vstopnih točkah se je potrebno naročiti. Izjema so šolarji in dijaki, ki so pozitivni na samotestiranju. Na lokaciji izvajanja testiranja je PCR test možno opraviti v primeru pozitivnega HAGT testa ali z dokazilom (ustrezno zaščitena ploščica) pozitivnega HAGT za samotestiranja. Ob tem opozarjamo, da so izvajalci dolžni slediti protokolu z dne 19. 1. 2022 glede oseb, ki so upravičene do brezplačnega testiranja.

Skladno s pravilnikom o izvajanju mikrobioloških preiskav iz meseca novembra 2021 mora izvajalec v primeru pozitivnega hitrega testa HAGT takoj odvzeti bris za PCR test. V kolikor izvajalec brisa za test PCR ne izvaja, pacienta najkasneje v dveh urah po pozitivnem rezultatu naroči na odvzem brisa za test PCR pri drugem izvajalcu, ki izvaja odvzeme. O terminu za odvzem brisa obvesti pacienta. Enostavno povedano - če je oseba HAGT pozitivna, se ji na isti lokaciji pri izvajalcu takoj odvzame PCR bris. Ponovno naročanje na PCR točko ni potrebno. S tem zmanjšujemo število stikov med prebivalci, posebej s tistimi, ki že imajo pozitiven HAGT test. Več v Pravilniku o izvajanju mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2.

V kolikor bi kateri od izvajalcev brisa za test PCR v javni mreži potreboval pomoč, so pri organizaciji pripravljeni priskočiti na pomoč zasebni izvajalci in zobozdravniki. Na ministrstvu za zdravje nudimo pomoč pri reorganizaciji kadrov.

S sprejetim protokolom smo razbremenili družinske zdravnike. Od srede 19. 1. 2022 gredo na PCR testiranje osebe (poleg kroničnih bolnikov, ljudi z imunsko pomanjkljivostjo, nosečnice in otroci), ki so HAGT pozitivne in v teh primerih napotovanje s strani izbranih osebnih zdravnikov ni potrebno.

Vir: Ministrstvo za zdravje, 20. januar 2021