c S

Državni svetniki veta na PKP 10 in na zakon o organiziranosti šolstva niso izglasovali

29.12.2021 14:22 Odložilni veto na PKP 10 po pričakovanjih ni bil izglasovan. Za je glasovalo 5, proti pa 19 državnih svetnikov. Ob tem svetniki niso podprli niti odložilnega veta na novelo, ki med drugim spreminja sestavo sveta šolskih zavodov.

"Veto, ki smo ga vložili, ni vsebinski, gre za namen pospešitve uveljavitve svežnja pomoči PKP-ja 10", je na seji povedal Branko Šumenjak, prvopodpisani pod predlog, ki pričakovano ni dobil zadostne podpore. Med svetniki je prevladalo mnenje, da je potrebna čimprejšnja uveljavitev zakona. Za odložilni veto je tako glasovalo 5, proti pa 19 državnih svetnikov. Po neizglasovanem odložilnem vetu interventni zakon čaka le še razglasitev in objavo v uradnem listu. Če bi bil veto izglasovan, bi morali poslanke in poslanci na izredni seji še enkrat glasovati o zakonu. Za potrditev bi bilo v tem primeru potrebnih 46 glasov.

Za pospešitev uveljavitve PKP-ja 10 vlada ob tem predlaga, da na zakon ni mogoče razpisati naknadnega zakonodajnega referenduma. O tem bo DZ odločal na popoldanski izredni seji.

Povezava do novice: Državni svetniki bodo odločali o vetih na PKP10 in zakon o organiziranosti šolstva