c S

ZNANIH JE 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2021

17.11.2021 08:57 Končal se je že 21. izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki tradicionalno poteka v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnic in pravnikov, ki so do 16. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Miro Cerar, dr. Šime Ivanjko, ddr. Klemen Jaklič, dr. Nataša Pirc Musar, Zvjezdan Radonjić, dr. Vasilka Sancin, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

Letos je med deseterico prvič izbranih kar devet doktoric oziroma doktorjev znanosti. Znova pa so skromno zastopane pravnice, sicer ena več kot lani, ko sta se v deseterico najvplivnejših uvrstili le dve. Na splošno močan vpliv ohranjajo pravniki, ki predavajo na fakultetah, letos jih je izbranih sedem.

Organizatorji smo v prvem delu izbora prejeli 65 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju pravne in širše javnosti posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Tokrat smo zbrali več kot 7.000 glasov. Velja poudariti, da je vsak glasovalec lahko oddal glas le enkrat.

Prejeli smo tudi številne utemeljitve glasovanj, iz katerih smo lahko razbrali, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z osebno integriteto, kritičnostjo, pogumom, visoko stopnjo empatije, javnim izpostavljanjem, alternativnimi pogledi, zavezanostjo resnici, drznim in argumentiranim dialogom, izpiljeno moralno držo ter pretanjenim občutkom za pravičnost in človekove pravice. Ker veliko izbranih pravnikov prihaja iz akademskih krogov, je bilo pogosto poudarjeno tudi njihovo odlično delo na fakultetah.

Glasovalci so ob oddaji glasu lahko dopisali vprašanje za posameznega kandidata, ki mu ga bomo zastavili na razpravi ob vsakoletni okrogli mizi. Letos so seveda v ospredju teme, kot so epidemija, cepljenje in sorazmernost covidnih ukrepov, vpliv epidemije na porast nasilja in družinskih sporov ter tudi zajezitev korupcije, nujna sprememba volilnega sistema in novosti v kazenski zakonodaji, ugled in neodvisnost sodišč, splošno zaupanje v pravosodje in zlasti v Ustavno sodišče, posebej pa je bil izpostavljen medel odziv pravnikov na aktualne teme v pravu in družbi v letošnjem letu.

Uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo v pravni in tudi širši javnosti. Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katerima se izbor tradicionalno končuje. Na podlagi vseh prejetih tem in vprašanj, na katera bodo najvplivnejši pravniki morali poiskati odgovore, pričakujemo posebej zanimivo razpravo.

Dogodek je zaradi epidemioloških razmer preložen. Njegov datum bomo sporočili takoj, ko se stanje izboljša.

Pripravil: Toni Tovornik, 
Urednik portala IUS-INFO