c S

OZS za nadomestilo karantene samozaposlenih, GZS za pomoč gospodarstvu

10.11.2021 19:09 OZS je vlado in resorna ministrstva vnovič pozval, naj nemudoma uredijo nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene. Razmere se slabšajo, s tem tudi stiske samozaposlenih. GZS pa je pozval k pomoči gospodarstvu.

Predlog OZS je, da se vnovič uzakoni nadomestilo v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka, podobno kot v petem protikoronskem zakonu, in sicer v višini 250 evrov za vsako odrejeno karanteno oziroma za čas, ko samozaposleni ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile, torej karantene otrok, vendar ne manj kot 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov na mesec.

GZS pa med drugimi ključnimi predlogi navaja ponovno uvedbo subvencioniranja čakanja na delo ter podaljšanje subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa do konca letošnjega leta in subvencioniranje celotnega ali večjega dela nakupa zaščitne opreme za preprečevanje širjenja covida-19 v najbolj izpostavljenih podjetjih ali dejavnostih.

Predlaga tudi posebno ureditev za turizem in gostinstvo ter podaljšanje veljavnosti obeh vrst bonov do 30. junija prihodnje leto, povračilo karantene za delavce, ki prihajajo iz rdečih držav zaradi službenih obveznosti, ter poenostavitev pogojev za pridobivanje pomoči po interventni zakonodaji.

Povezava do novice: OZS za nadomestilo karantene samozaposlenih. GZS za pomoč gospodarstvu.